Netwerk van technici in de ZORG

Palliatieve zorgeenheid De Rank

Terug naar het overzicht

Beschrijving

Het ziekenhuis in Asse beschikt al sinds 2003 over een Palliatieve Zorgeenheid. Die was aanvankelijk gesitueerd in de centrale gang die vanuit de onthaalzone langs de Bloklaan loopt. Omdat een groot deel van de patiënten en bezoekers deze centrale gang gebruiken, kon het er soms druk zijn, terwijl een palliatieve zorgeenheid nood heeft aan een rustiger omgeving.

Daarom voorzag het Masterplan voor Campus Aalst in een verhuis naar Huis Stas, een beschermd gebouw aan de Markt in Asse dat via een beschermde tuin is verbonden met het ziekenhuis langs de Bloklaan. Dit geklasseerde huis wordt binnenin volledig gerenoveerd. Aanpalend werd een moderne nieuwbouw geplaatst, met zes verblijfkamers voor palliatieve patiënten. Elke kamer is uiteraard voorzien van alle moderne comfort en biedt voor de patiënt ook ruimte om met zijn naasten te zijn wanneer zij op bezoek komen.

Elke kamer heeft bovendien uitzicht op de prachtige tuin van Huis Stas, waarin ook een geklasseerde treurbeuk staat. Zo heeft de patiënt contact met de natuur, en voelt hij zich niet in een 'steriele' omgeving.

Omdat zowel het gebouw als de tuin van deze site beschermd erfgoed zijn, dienden de werken volgens strikte voorschriften te verlopen. Dat zorgde voor enige vertraging. Wachten loont: de nieuwe Palliatieve zorgeenheid werd op 8 maart 2018 plechtig geopend en kreeg bij die gelegenheid de naam "De Rank" mee. De eerste patiënten konden de week daarop in de nieuwe locatie terecht. 

Instelling
OLV Ziekenhuis
Projectverantwoordelijke
Nathalie Suij
Jaar van realisatie
'2018'
Budget
€ 2.600.000
Uitvoerders

Wycor - Algemene Aanneming

Foto's

Close